Search

Ahilova tetiva - Problem sa upalom, delimičnom rupturom ili totalnom rupturom

Updated: Jun 19, 2021

Upala Ahilove tetive nije retkost u rehabilitaciji, u našoj ordinaciji. Činjenica je da većina pacijenata sa tom problematikom dolazi iz sveta sporta, ali se susrećemo sa ovim problemom i kod drugih. Može nastati iz više razloga od kojih su najčešći preopterećenje u mišićima lista i neretko istegnuća ove lože.


Čest duboki čučanj, hod na prstima ili duže stajanje mogu dovesti do ovih problema (česta je upala ovojnica tetive i od prisustva tečnosti ili ne, dele se u dve grupe). Ovo se uspešno leči sa fizikalnim terapijama u većini slučajeva, sa tim da se pažljivo putem ultrazvučne dijagnostike vidi o čemu se tačno radi.


Pre svega, postoji mogućnost i manjeg oštećenja tetivnih vlakana, koja mogu promaći manje pažljivom ispitivaču. S druge strane, često se sa bolom u toj regiji može dogoditi dominantan problem sa retrokalkanearnom burzom koji se u ovom slučaju drugačije leči i što u slučaju promašene dijagnoze dovodi do slabog rezultata u rehabilitaciji.

Parcijalna ruptura je daleko ozbiljniji problem i on zahteva „otvaranje četvoro očiju“ jer u slučaju previda lako može doći do kompletne rupture Ahilove tetive, a to je po mom mišljenju, najteža povreda mekih tkiva kod sportista. Ponekad ovakva stanja zahtevaju i prisustvo ortoze „čizme“, a nikako gips i imobilizacija. Pažljivo se određuje dan kada se kreće u oporavak na terenu.

Prosečno vreme oporavka, u zavisnosti od stepena parcijalne rupture, se kreće u intervalu od 14 do 21 dan. Obavezno, oporavak pratiti ultrazvučnim pregledom radi pravilne oduke o fizičkom naprezanju.


Kompletne rupure Ahilove tetive se tretiraju u dva pravca:

1. Operativno

2. Konzervativno


Nakon ovog zadesa, aktivno učešće sa fizikalnim terapijama u oba slučaja započeti odmah (elektromagnetna indukcija je moguća i kroz cirkularni gips), a da ne pominjemo noviji pristup sa ortozama koje se pažljivo skidaju zbog primene terapije, pa ponovo plasiraju do sledećeg dana.


Poštuju se uputstva ortopeda o momentu dozvoljenog oslonca i postizanja povećanja pokretljivosti u skočnom zglobu, ali niko ne brani naprotiv, aktivno učešće fizikalnih agenasa (struje, laseri, magneti, vakumi...) od prvog mogućeg dana, jer oni dramatično poboljšavaju lokalni nalaz i brzo dovode do smanjenja bola, bolje prokrvljenosti, trofike tkiva i zarastanja. Očekivano vreme oporavka kod ovih povreda je ne manje od dva i po meseca.


17 views0 comments

Related Posts

See All